Skeppshult - Návod k použití a FAQ - Často kladené otázky

Odlišnost a specifikace nádobí z přírodní litiny

page1image1954132320

Již na první pohled vidíte, že toto nádobí je odlišné od běžného, „čistého“ a hladkého nádobí. Je to prosté: jedná se o přírodní surovou litinu, bez jakékoli (chemické) ochrany - umělé vrstvy a dalších úprav. Pro lepší představu lze toto litinové nádobí přirovnat k "litinovému plátu z kamen“. Nejde o vzhled, ale naopak o funkčnost a zdravotní nezávadnost. Případné optické, estetické a vizuální nedokonalosti těchto výrobků, místa po zabrušování, strukturální nerovnosti či estetické "nedokonalosti" povrchu (vč. případného nepřichyceného oleje), jsou u těchto výrobků zcela normální, jedná se o odlitek surové litiny (bez jakéhokoli umělého, hladkého povrchu), rukodělný slévárenský výrobek, je daná určitá tolerance. Povrch tedy není „čistý“ - litina neustále pracuje, navíc je promaštěna a taktéž může někdy zrezivět. O tomto všem se dočtete dále ve FAQ - Často kladených otázkách. Na druhou stranu má toto nádobí Skeppshult z přírodní litiny velké přednosti: zdravotně absolutně nezávadné, pokrmy připravované na této litině jsou chutnější, toto nádobí vydrží pro jednu i více generací, je na všechny tepelné zdroje vč. indukce, a čím více a déle je tato litina používaná – tím lepší má vlastnosti.

 

Péče o litinového nádobí

Před prvním použitím: nádobí stačí vypláchnout teplou vodou a řádně vytřít případný přebytečný olej z výroby. Následně je důležité, aby nádobí bylo suché. Pozn.: může se stát, že poprvé po umytí se objeví místy slabý povlak rzi – nic se neděje, stačí ho setřít utěrkou. Taktéž zpočátku se může např. pokrm připálit, nádobí může zabarvit pokrm, utěrku do černa (pustit přebytečný olej z výroby), apod. Toto není na závadu, chvíli trvá než se litina „zajede“ - zpravidla po cca třetím použití bude už mít své výborné vlastnosti, a pak už jen stále lepší a lepší. Proto se doporučuje zpočátku několikrát použít litinu (připravovat jídlo) pouze s použitím oleje - smažit, při vyšší teplotě (a to i vč. hrnců), aby se litina správně „zajela“ a nasákla olej. Pozn. pro hrnce a vaření v nich: je třeba si uvědomit, že horká voda rozpouští a uvolňuje olejovou vrstvu, zejména u nového litinového nádobí, kdy olejová vrstva ještě není pevněji navázána v litině. Proto se doporučuje v hrncích nejprve péci, smažit, bez použití vody, až když je litina dostatečně "zajeta", pak vařit s vodou, i tak zpočátku či později může horká voda vyplavovat olej. Proces "zajetí" litiny u hrnců je delší, než-li u pánví, u kterých se voda k vaření nepoužívá vůbec, nebo jen minimálně. Pozn.: o povrch litiny si pečuje každý uživatel sám, a za jeho kvalitu si i sám odpovídá.

Při běžném použití: K čištění používejte jen vodu a kartáček na nádobí, nebo škrabku, mnohdy však stačí pouze vytřít povrch ubrouskem (- toto by byl ideální stav, tedy úplně bez mytí). Při čištění není sice poškodit nebo poškrábat co, neb se jedná jen a pouze o litinu, avšak upozornění pro čištění ostrými a tvrdými nástroji, jako např. tvrdý ocelový kartáč - který je sice k čištění (obzvláště drážek u grilovacího nádobí) vysoce účinný, ale zároveň nejenže strhne ochrannou olejovou vrstvu, ale i částečně naruší ostrými štětinami povrch litiny, kde se, pokud není ihned naolejována, může usazovat voda a docházet k oxidaci. Použijte případně raději (jemnější) grilovací kartáč – k tomu určený. Upozornění: u této litiny se nesmí používat k čištění jakékoli čistící a mycí prostředky! Litina nesmí přijít nikdy do myčky nádobí. Taktéž nádobí musí být vždy dobře oboustranně utřeno (utěrkou) a vysušeno. Pokrmy můžete servírovat přímo z litinového nádobí, ale nikdy nepoužívejte litinové nádobí k uchovávání pokrmů (nádobí by pak zapáchalo, došlo by k reznutí). Pozn.: jedná se jen o čistou a přírodní litinu (tedy pórovitý materiál) a jakékoli chemikálie (či jiné látky) v čistících a mycích prostředcích, nebo agresivnější složky v pokrmech, litině škodí (rozežírají její strukturu, dochází k oxidaci, k vázání pachů). Tip: nejlépe je, když je litina stále trochu promaštěna. Proto povrch čas od času promastěte rozetřením pár kapek rostlinného oleje (obzvláště když je litina zahřátá a póry jsou roztažené), v případě delšího nepoužívání pak oboustranně. Ovšem pouze na zcela vyschlou litinu! (viz Řešení případných problémů).

 

Používání litinového nádobí

Při pečení, vaření, grilování a smažení, používejte tuky a oleje pouze k tomu určené. Pokrmy připravujte spíše na mírnějším zdroji tepla - správná teplota je cca mezi 180 až 200 °C, litinu úplně nerozpalovat (vyjma grilovací) - pro dobrou chuť jídla. Před přípravou jídla litinu ovšem nechejte nejprve dostatečně dlouho(!) rozehřát-prohřát (rozpálit) a namažte ji - např. rozprašovačem oleje nebo rozetřením pár kapek oleje (pokud rovnou nesmažíte), a až pak na ní začněte připravovat pokrmy (aby se nepřipalovaly). Litina se oproti ostatnímu nádobí zahřívá mnohem(!) déle, ale pak i déle teplo udrží. Zahřívejte však litinu postupně (pozor na prudké změny teplot), a ideální je pak stálá teplota. Toto litinové nádobí používejte co nejvíce.

Čeho se tedy vyvarovat: používat k čištění jakékoli chemikálie (mycí prostředky), řádné nevysušení litiny vždy po použití nebo umytí (platí obzvláště u hrnců – nevysušené je nezakrývejte hned pokličkou), uchovávání pokrmů, jen sporadickém používání (bez dostatečné konzervace), skladování na vlhkém místě, promašťování na ne zcela vysušenou litinu. (viz Řešení případných problémů).

Čím se řídit: všemi doporučeními z tohoto návodu a také nedělat z používání a péče o toto litinové nádobí přílišnou „vědu“ - počínat si asi tak, jako se staraly naše babičky a prababičky o svůj litinový plát. Surová a přírodní litina snese i drsnější zacházení, než běžné komerční nádobí. Toto litinové nádobí je nejlépe pro každodenní používání.

Litinové nádobí Skeppshult může být použito pro všechny zdroje tepla, obzvláště pak pro indukci. Nádobí s dřevěným držadlem však nedávejte na otevřený oheň ani do trouby (zejména náústek dřevěného držadla se nesmí přehřát), skleněné pokličky můžete použít do trouby max. do 230 °C.

Upozornění: použitím na otevřeném ohni může nádobí změnit vzhled (to samé u nerez držadel v troubě).

 

Řešení případných problémů

1) Moje litinové nádobí zešedlo anebo začalo rezavět. Možná příčina: původní olejový povlak se vlivem nesprávného užívání/čištění ztratil, a/nebo jídlo (zbytky jídla) bylo delší čas v tomto nádobí. Často se rez také objeví, když je nádobí málo používáno anebo umyto a nevysušeno či skladováno ve vlhkém prostředí.Náprava:místakdeseobjevilarez,vyčistitutěrkou(popř.drátěnkou)+rozetřítněcooleje.

2) Jídlo v mém nádobí se přichytává(připaluje).Možná příčina: viz bod č. 1); nedostatečně rozehřátá litina(!), nebo naopak příliš vysoká teplota; tuk který není určen na danou přípravu jídla; mytí chemickými prostředky; připáleniny z předešlého vaření. U potravin, které mají tendenci se přichytávat, připalovat (např. ryby), tyto po pár vteřinách otočte (než se zcela přichytí), toto opakujte pak i z druhé strany a pak je již můžete dále normálně připravovat. Palačinky, omelety, placky, apod., pečte dokud se nezvednou okraje – až pak otočte. 3) Utěrka, kartáček na nádobí nebo šťáva z jídla/jídlo se zabarvují do černa. A) Olej který je obsažený v litině, se rozpustil nebo vylouhoval, nebo naopak se nedostatečně zapekl do litiny, anebo B) olej byl aplikován na ne zcela vysušený povrch - v pórech litiny může zůstat voda, která navíc uzavřena olejovým filmem, může způsobit oxidaci která pak vyplavuje olej, úplné vysušení litiny může trvat v řádech hodin (příp. dnů).

4) Nádobí zapáchá. V nádobí byly uchovávány pokrmy (musí se počkat až časem tento zápach zmizí); anebo nebylo delší čas používáno (a příp. i zakryto, např. poklicí) - olejová vrstva zestárla a degradovala; a/nebo nádobí bylo nesprávně používáno.

Možná náprava pro všechny výše uvedené problémy: nádobí dobře a důkladně vyvařte vodou a vydrhněte drátěnkou, vypláchněte a nechte zcela(!) vysušit, vydrhněte suchým hadrem (popř. i znovu drátěnkou), a pak dostatečně namažte rostlinným olejem a dejte na plotnu - zahřát na střední úroveň a nádobí na něm nechat 10-15 min. Plotnu vypnout a nádobí na ní dále nechat dokud nevychladne. Anebo do trouby cca 200oC na 15-30 min. Až nádobí zchladne, zbytek oleje důkladně setřete.

UPOZORNĚNÍ: produkty s dřevěným držadlem do trouby nedávejte. Zároveň dávejte pozor na dobré větrání, neboť při této proceduře dochází k silnému odpařování oleje.

Následující tip je od šéfkuchařů: když se maso na pánvi chytne a nejde odlepit, stačí do pánve vhodit kostičku másla, postavit ji bokem a máslo maso uvolní. Může se také stát že pánev je vysušená a zbytky jídla jsou přilepené. Náprava: na pánev nasypat hojně soli a pánev dát na horkou plotnu. Nechte sůl upéci a pak pánev nechte zchladnout, zbytek soli odstraňte.

 

V čem je toto litinové nádobí od Skeppshult lepší než ostatní?

Klíčové vlastnosti: nádobí pro vás i pro další generaci. Čím více a déle je litina Skeppshult používaná – tím lepší má vlastnosti.

Téměř veškeré litinové nádobí prodávané v ČR je z Číny, vyráběné ze železného šrotu a odpadu (riziko kontaminace) (i když je často klamavě označené jinou zemí původu, např. jako „německé“, „francouzké“,  apod.). Avšak nádobí švédské firmy Skeppshult, je opravdu vyrobeno ve Švédsku,  z pravé švédské litiny –  MADE IN SWEDEN. Fi. Skeppshult je jediná ve Skandinávii, která vyrábí litinové nádobí z pravé švédské litiny, jejíž základní surovinou je severská železná ruda. Jedná se o rukodělné výrobky podle tradičních metod(od r. 1906), z nejlepších surovin a technologických postupů, které jsou vyrobeny z přísně kontrolovaných surovin, bez chemických nebo jedovatých přísad. Jsou to ekologické a přírodní produkty, zdravotně absolutně nezávadné, zcela nesrovnatelné s např. různými asijskými produkty či napodobeninami (které mohou např. i obsahovat ve zvýšené míře toxické, těžké kovy či jiné nebezpečné látky). Pozn.: SKEPPSHULT je snad jediná evropská firma, která nádobí z Ásie nedováží, ale naopak ho tam vyváží: do Japonska, Číny, J. Koreje. 

 

V čem je toto litinové nádobí odlišné od ostatního? Je jako materiál použita skutečně jenom litina?

1)  Většina běžného nádobí je hladká, pěkná na pohled a převážně konstantní. To je způsobeno ve většině použití (hliníkových) slitin, chemikálií, umělých vrstev, apod.  Naproti tomu nádobí z přírodní litiny je zcela jiné, nemá žádnou umělou vrstvu a proto jako jediné snese i vyšší až vysoké teploty – nedochází zde k odpařování nebezpečných látek. Nejedná se tedy o nádobí ve smyslu běžného komerčního nádobí, ale jedná se především o slévárenské výrobky. Pro lepší představu lze toto litinové nádobí přirovnat k „litinovému plátu z kamen“. Nejde o vzhled, ale naopak o funkčnost a zdravotní nezávadnost. Případné optické, estetické a vizuální nedokonalosti těchto výrobků, místa po zabrušování, strukturální nerovnosti či estetické „nedokonalosti“ povrchu, jsou u těchto výrobků zcela normální, jedná se o odlitek surové litiny – bez dalších úprav a dodatečné umělé vrstvy a (hladkého) povrchu, o rukodělný slévarenský výrobek, je daná určitá tolerance. Taktéž povrch litiny stále „pracuje“(čím více a déle je přírodní litina používaná, tím lepší má vlastnosti), nejedná se o tzv. „čisté a hezké umělé nádobí“. Ale zato se toto nádobí Skeppshult –  z pravé a přírodní švédské litiny, odmění nesrovnatelnými vlastnostmi.    2) Ano samozřejmě, je to uvedeno již na úvodní stránce a i u každého produktu. Je to pouze čistá a kvalitní švédská litina (nejedná se ani o nějaké slitiny např. s hliníkem), bez jakýchkoli umělých povlaků nebo povrchů, bez přidání jakýchkoli chemikálií.

 

Jaký je rozdíl mezi tímto litinovým nádobím a mezi titanovým nebo keramickým nádobím? Někde jsem viděla také litinové nádobí ale to bylo mnohem lehčí a hladší.

1) Tzv. titanové nádobí samozřejmě není celé z titanu, ba ani z části. Pouze slabá vrchní chemická vrstva obsahuje jako příměs jen jeho částice. Jinak je celé nádobí opět z problematické hliníkové slitiny (podobně i u keramického nádobí ). 2) Někteří výrobci a prodejci používají zavádějící až lživý výraz „litina“ pro výrobky z hliníkových slitin. Tyto samozřejmě nemají s pravou litinou vůbec nic společného.

 

Čím je potažený povrch tohoto litinového nádobí. Co je to za černou barvu?

Při výrobě litinového nádobí od Skeppshult nejsou v žádném případě použity jakékoli chemikálie nebo barvy. Ta černá patina(barva) na povrchu, je ve skutečnosti pouze rostlinný olej – při výrobě do litiny „zapečený“. Toto je přirozená „anti-přilnavá“ ochrana bez použití jakýchkoli chemických látek. Tato slabá vrstva rostlinného oleje sice není pořád stálá, ale snadno obnovitelná.

převzato ze stránek Skeppshult:

Proč Skeppshult nevyrábí žádné smaltované produkty?

Chceme našim zákazníkům nabídnout produkty které jsou přírodní jak jen to je možné. Doporučení: vaření a uchovávání pokrmů v keramickém a smaltovaném nádobí a nádobách může vést k uvolnění glazury a barvy. Kyselé potraviny, kyselé šťávy a ocet zvyšují riziko uvolnění olova. K potravinám a nápojům se vyvarujte používání nádob a nádobí neznámé kvality. Dle – „The Swedish governmental Swedish National Food Administration“.

Dodatek k smaltovanému litinové nádobí.

Smalt není obecně kyselinovzdorný. Dlouhodobější působení kyselin i v nižších koncentracích může povrch smaltu poškodit (dle CEBS). Smalt se může také eventuálně (při nárazu) odštípnout a dostat do připravovaného jídla, což představuje velké zdravotní riziko. Také u smaltované litiny zůstane jen jediná přednost – rozvod tepla,  všechny ostatní přednosti odpadají. Připravované pokrmy nepřijdou do žádoucího kontaktu přímo s litinou, ale s umělou vrstvou – smaltem, nevaříte tedy na litině ale na smaltu. Navíc u smaltovaných produktů nebývá litina tolik kvalitní (ani to není v tomto případě třeba).

 

Proč je toto litinové nádobí lepší než například nádobí s tzv. „nepřilnavým povrchem“?

Většina nádobí s tzv. „nepřilnavým povrchem“ má povrch (povlak) který často obsahuje ochranné látky proti ohni které můžou být považovány za jedovaté. Litinové nádobí od Skeppshult však neobsahuje žádné chemikálie, které se mohou v případě poškrábání uvolnit do připravovaných pokrmů (viz např. pánve s teflonovým povrchem). Taktéž má nesrovnatelné vlastnosti s ostatním nádobím, které se navíc ještě stále zlepšují – čím více je litina používaná.

 

Je vaření na vámi dodávaných litinových pánvích (nádobí) možné při použití minimálního množství tuku, tj. jako u nádobí s „nepřilnavým“ povrchem, nebo ho lze spíše přirovnat ke klasickému, např. nerezovému nádobí?

Některé potraviny, např. řízky, samozřejmě musíte připravovat s dostatečným množstvím tuku. Primárně je však toto litinové nádobí určeno pro použití s minimálním množstvím tuku anebo dokonce úplně bez. Např. palačinky jsou absolutně bezkonkurenční na tomto litinovém nádobí s rozprašovačem oleje, nebo zelné placky (zelňáky) úplně bez použití oleje.

 

Jak to, že litinové nádobí od  Skeppshult je tak dobré v používání?

Litinové nádobí od Skeppshult jsou rukodělné výrobky s dlouhou tradicí, dle nejlepších technologických postupů a z nejlepších surovin. Tato švédská litina má pak vynikající vlastnosti, dává připravovaným pokrmům příjemný a chutný povrch a celkovou dobrou chuť. Dokonce nám také dává zdravý přísun železa (prvek který tělo potřebuje), skrze potraviny které jsou v něm připravovány, obzvláště pak, když jsou při přípravě jídel použity kyselé přísady, jako je ocet, víno anebo citron.

 

Může se na toto nádobí použít i obracečka kovová, nepoškrábe to litinu nebo nějak neublíží?

Ano, na toto litinové nádobí můžete použít i kovové náčiní, v tomto kontextu snese litina i hrubší zacházení – není poškodit nebo poškrábat co, jedná se stále jen o litinu.

 

Je držadlo z nerez oceli při vaření na sporáku také horké?

Ne. Je maximálně trochu teplé.

 

Může se tato litina použít např. na plynový sporák přímo, není třeba nějaká „mezideska“?

U každého produktu je seznam tepelných zdrojů na které je lze použít PŘÍMO, není třeba jiných řešení.

 

Může se toto nádobí použít i na indukční desky?

Ano, více zde.

 

Nemůže toto litinové nádobí způsobit poškrábání na sklokeramických plotnách/deskách?

Ne, produkty od Skeppshult jsou mimo jiné testovány i v laboratořích předních výrobců sporáků – u firem Bosch a Siemens. Rezultát: produkty od Skeppshult nezpůsobují žádné poškrábání sklokeramických desek.

To spočívá mimo jiné v tom, že litina je měkčí materiál než-li sklo nebo keramika. Také forma spodku dna je velmi důležitá. Jestli chcete o tom vědět více, podívejte se na odkaz Něco o dnu nádobí.

Upozornění! Pamatujte na to, že tyto informace platí pouze pro výrobky Skeppshult. Litinové výrobky ostatních výrobců(anebo lépe řečeno, ve většině pouze dovozců nepoměrně kvalitně horších asijských produktů), nemají takové vlastnosti, např. dna nejsou formovaná, jsou  smaltovaná, apod.

 

Z jakého materiálu jsou držátka skleněných pokliček?

Také z litiny.

 

Mohu si madla u pánví odmontovat?

Ne.

 

Co znamená teplota „do 230 °C“ do trouby u hrnců se skleněnou pokličkou?

Tato teplota se vztahuje právě a jen na tyto skleněné pokličky.

 

Může se dát pánev s nerezovým držadlem do trouby?

Ano, ale je potřeba počítat s tím, že držadlo změní svůj vzhled (na funkčnost to nemá žádný vliv).

 

Proč není v nabídce více poklic, hlavně na větší průměry?

Litinové poklice na větší průměry Skeppshult nevyrábí. Skleněné poklice lze snadno (výhodněji) dokoupit v různých průměrech a provedeních na vnitřním trhu ČR.

 

Jak je to s používáním chemických prostředků a uchovávání pokrmů?

Toto litinové nádobí je přírodní – bez jakékoli umělé vrstvy či povlaku. Proto se nesmí používat jakékoli čistící a mycí prostředky nebo uchovávat pokrmy v tomto litinovém nádobí. Chemikálie(v čistících prostředcích) nebo (kyselé) šťávy či jiné agresivní složky obsažené v pokrmech, litině škodí (rozežírají její strukturu). Jednoduše: k čištění nepoužívejte žádné chemikálie, pokrmy můžete klidně servírovat přímo z litinového nádobí, ale toto nepoužívejte k uskladňování pokrmů. Jak správně pečovat o litinu najdete zde.

 

Může toto litinové nádobí (někdy) zrezavět?

Toto nádobí je z přírodní a surové litiny – bez jakékoli umělé chránící vrstvy a proto toto může někdy nastat. Nejedná se však o žádnou závadu, rez navíc není zdravotně závadná (spíše naopak). Rez se může objevit při  nesprávné  péči a a používání,  anebo ne příliš častém užívání litiny. Toto lze snadno odstranit – případnou rez odstranit(setřít) a litinu znovu promastit rostlinným olejem. Jak správně pečovat o litinu najdete zde.

 

Může se toto litinové nádobí rozbít?

Litina je všeobecně křehčí. Při prudším nárazu, zejména z větší výšky a  na tvrdší povrch, může dojít k prasknutí. Avšak při běžném používání toto nehrozí.

 

Co je to tzv. vydutí dna a co způsobuje, že někdy v pánvi steče olej od středu ke krajům?

Teplotní působení má vliv téměř na každý materiál, to platí i u nádobí, i u litiny. Materiál pak pracuje, dochází k jeho roztažnosti. Negativně vyduté dno u produktů Skeppshult má důležitý vliv na stabilitu (viz Něco o dnu nádobí ). Na roztažnost materiálu má taktéž vliv velikost a přímé působení tepelného zdroje. Nepůsobí-li tepelný zdroj na dno přímo všude stejně, může např. u okrajů získat materiál nižší teplotu a tím i menší roztažnost, a naopak ve středu vyšší.

 

Jaká je tloušťka materiálu?

Stěny jsou cca 3mm silné, dno pak okolo 5 nebo 6mm.

 

Jsou prezentované rozměry, váhy a objemy u tohoto litinového nádobí přesné?

Všechny uváděné rozměry, váhy a objemy jsou cca, většinou uváděné přímo výrobcem. Tyto se mohou mírně lišit, neb se jedná o rukodělné slévárenské výrobky.

 

Proč dochází u litinového nádobí Skeppshult k růstu cen?

Na růst cen má vliv několik faktorů. V první řadě je to vliv kurzu koruny a eura. Výraznější podíl má však růst mezd, cen, energií, a nákladů všeobecně (toto není problémem jen ve Švédsku, jedná se o globální záležitost). Avšak nejdůležitějším faktorem je neustálé zvyšování cen základní a zásadní suroviny – severské železné rudy, obzvláště kvůli jejímu stále obtížnějšímu dobývání. Proto pro zachování kvality, se tyto faktory musí promítnout do koncové ceny. Avšak srovná-li zákazník částku např. za pánev Skeppshult a dobou kterou ji používal, s částkou, co musel za stejnou dobu vydat za pánve, které musel často obměňovat, pak samozřejmě vychází pánev Skeppshult levněji.